Al twee keer heb ik verzuimd om naar de Donkere Kamer in Pakhuis de Zwijger te gaan. Dat was dan weer een van mijn domme ideeën of eigenlijk domme acties. De Donkere Kamer is niet alleen de originele versie van Photoshop, maar sinds begin november vorig jaar ook een tweemaandelijks 'live' magazine voor en door 'fotoschappers' over alles wat er in de fotografie speelt. Dit is natuurlijk sowieso een interessant event, maar wat het nog interessanter maakt, is de mogelijkheid om gebruik te maken van crowdsourcing voor een lopend project. Hiervoor moet je dan wel binnen 3 minuten je project bondig en overtuigend kunnen pitchen. Niet zo makkelijk voor iemand die verlegen is. Ik dus. Misschien dat ik daarom ook nog niet die stap heb genomen. En daar heb je weer zo´n eerste stap.

Toch is het zeker de moeite waard om mijn verlegenheid en terughoudendheid om in het openbaar te spreken eens te overwinnen. Die pitch kan namelijk geld voor je gepitchte project opleveren. Het publiek bepaald namelijk hoeveel geld van het betaalde entreegeld naar welk project gaat. Een mooi voorbeeld van crowdsourcing f crowdfunding, maar ook erg interessant voor alle fotografen die met een project bezig zijn.

Nieuwsgierig als ik ben, heb ik het verslag van de laatste Donkere Kamer gelezen en natuurlijk had ik er moeten zijn. Het ging deze avond namelijk ook over fotoboeken uitgeven. Domme domme ik. Gelukkig word tegenwoordig alles vastgelegd en gedeeld met de rest van de wereld. Lang leve de social media! Op twitter kon ik via @ikbendaf al meebeleven wat er gebeurde, maar op de website van PhotoQ.nl kon ik een uitgebreid verslag nalezen. Wat ik echter mis in het verslag, is de opmerking die wel op twitter gepost is door @ikbendaf: 'Distributie... Zoek distributeurs...'. Die tip neem ik graag ter harte, maar hoe vind je die? Weten jullie het?

Naar aanleiding van die tweets en het verslag heb ik wel even op uitgevers van fotoboeken gegoogeld. En ik kwam Uitgeverij De Verbeelding tegen. Het mooie van deze uitgeverij is dat hij gerund wordt door een oud-boekhandelaar en een liefhebber. Hij noemt zichzelf zelfs een hobbyist uitgever. En dan is hij ook nog eens in de buurt gevestigd en aan de uitgegeven boeken te zien, precies het soort uitgever waar mijn idee bij past. Dus ga ik proberen om een afspraak met Fred Schmidt, de uitgever, te maken. Als hij mijn idee niet interessant vindt, kan hij wellicht wel helpen met tips enzovoorts.

O, ik heb ook nog goed nieuws: de eerste kandidaat heeft ja gezegd. Nu nog de details doorspreken , een planning maken en een afspraak maken. I'm excited!

En voor iedereen die ook eens naar De Donkere Kamer wil: de volgende vindt plaats op 7 maart wederom in Pakhuis de Zwijger. Aanmelden kan t.z.t. op de website van Pakhuis de Zwijger.